Gastronomija & Enologija

Gastronomske

Regije

Od sjevera do juga, od istoka do zapada, od obala Jadranskog mora u Dalmaciji do slavonskih ravnica, svaka hrvatska regija ima

vlastitu posebnu kulinarsku osobnost koja će vas zadiviti. Od protoslavenskih osnova pomiješanih s mađarskim, bečkim i

turskim utjecajima u jelima od mesa, povrća i slasticama kontinentalnih regija, do grčkih, rimskih i ilirskih mediteranskih okusa

ribljih delikatesa iz obalnih regija… Neka Vas Vaš osjet okusa povede na putovanje kroz stoljeća tradicije te uživajte u svakom

trenutku.

Hrvatski

Specijaliteti

 

Istražite raznolikost hrvatske kuhinje te otkrijte njezine fantastične specijalitete. Među brojnim jelima, na nezaboravnom

meniju naći će se aperitivi, kao što je svjetski poznat Maraschino iz Zadra, predjela kao što je paški sir, slavonska šunka i

kulenova seka, stonske kamenice i dagnje, izvrsna riba na roštilju, slani inćuni, te delikatese poput jegulja i žaba iz doline

Neretve, purice s mlincima, splitske pašticade, i deserti kao što su kolači, kotonjata, kroštule ili fritule, koji će osvojiti vaša

osjetila.

Stipe Surać

Vinske

Ceste

Tijekom cijele godine, ali osobito tijekom jesenske žetve, vinske ceste u Hrvatskoj pune su ljudi koji žele uživati i slaviti na

lokalnim festivalima, kao što je Martinje. Sudjelujte u krštenju mošta (mladoga vina), ili jednostavno istražite prekrasne

vinograde, kao što su oni u Motovunu u Istri, Kutjevu u Slavoniji ili u Međimurju u Središnjoj Hrvatskoj, te uživajte u

jedinstvenom iskustvu.

Damir Fabijanić

Maslinovo

Ulje

Maslinovo ulje, kao jedna od ikona mediteranske kulture, već stoljećima predstavlja osnovni sastojak hrvatske kuhinje, te jedan

od najvažnijih hrvatskih proizvoda. Otkrijte iznimnu gastronomsku vrijednost i ljekovita svojstva maslinovog ulja kroz posjetu

regijama gdje se ono proizvodi: Istra, Kvarner i Dalmacija.

 

Željko Koprolčec

Degustacije

Uživajte u hrvatskoj kuhinji na brojnim festivalima hrane i degustacijama koje se održavaju tijekom čitave godine. Slijedite

vinske putove kroz prekrasne vinograde Slavonije, Dalmacije i Središnje Hrvatske. Okusite izvrsne bijele tartufe iz Istre. Probajte

poznati ovčji sir s otoka Paga te zasladite dan s medom s otoka Hvara. Kada govorimo o degustaciji u Hrvatskoj, ovo su neka

jela koje ne biste smjeli propustiti:

Ivo Pervan

Kada govorimo o degustaciji u Hrvatskoj, ovo su neka jela koje ne biste smjeli propustiti:

Pršut

Pršut Pašticada, dalmatinski gulaš iz splitskog područja

Maraschino

Kulen, pikantna začinjena kobasica

Štrukli, jelo od svježeg sira

Crni rižoto

Marinada od inćuna

Riba na roštilju

Fišpaprikaš, gulaš od ribe s ljutom crvenom paprikom

Fritule, tijesto prženo u ulju

Esplanade Zagreb Hotel

Halal turizam u Hrvatskoj

Croatia Feeds

Korisne informacije